Παρασκευή 2 Μαΐου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΚΑΛΕΙ Ο ΠΟΥΤΙΝ Ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία - Καταρρίφθηκαν ελικόπτερα στο Σλαβιάνσκ



Εκρηκτική είναι η κατάσταση στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς επιχείρηση των ουκρανικών δυνάμεων για την ανακατάληψη του Σλαβιάνσκ βρίσκεται σε εξέλιξη από τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ οι φιλορώσοι αυτονομιστές έχουν καταρρίψει τουλάχιστον ένα ελικόπτερο, στοιχίζοντας τη ζωή σε έναν πιλότο. Σύσκεψη κάλεσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν για τις περαιτέρω κινήσεις της Μόσχας.
Ανάφλεξη στην ανατολική Ουκρανία - Καταρρίφθηκαν ελικόπτερα στο Σλαβιάνσκ



Κάνοντας λόγο για χρήση αντιαεροπορικών πυραύλων, ως απόδειξη για την παρουσία ρωσικών ειδικών δυνάμεων στην πόλη που έγινε το προπύργιο του φιλορωσικού κινήματος, ουκρανοί αξιωματούχοι ανέφεραν ότι το Σλαβιάνσκ «έχει περικυκλωθεί στενά», ενώ κάλεσαν τους ηγέτες των αυτονομιστών να απελευθερώσουν ομήρους και να παραδοθούν.
Δημοσιογράφοι του Reuters που βρίσκονται στην περιοχή μετέδωσαν ότι στην πόλη αυτή των 130.000 κατοίκων ακούστηκαν πυροβολισμοί στις 4 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) και ότι είδαν στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ. Ουκρανικά στρατεύματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους στα νότια προάστια.
Η υπηρεσία ασφαλείας SBU ανακοίνωσε ότι ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 καταρρίφθηκε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας πιλότος, ενώ ο δεύτερος κρατήθηκε όμηρος από τους αντάρτες.
Το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ, επικαλούμενο τις δηλώσεις του αυτοανακηρυχθέντα δημάρχου του Σλαβιάνσκ, Βιατσεσλάβ Πονομάριοφ, μετέδωσε ότι δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν και συνελήφθη ένας πιλότος.
Η SBU επεσήμανε ότι ένα ελικόπτερο χτυπήθηκε από αντιαεροπορικό πύραυλο, μία ένδειξη ότι «καλά εκπαιδευμένοι και κατηρτισμένη ξένοι στρατιωτικοί ειδικοί επιχειρούν στην περιοχή και όχι ντόπιοι, όπως ισχυρίζεται η ρωσική κυβέρνηση».
Η Ρωσία από την πλευρά της αρνείται ανάμειξης, ωστόσο στρατεύματά της έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα απειλώντας να παρέμβουν για την προστασία της ρωσόφωνης μειονότητας στην Ανατολική Ουκρανία.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρηματοδοτεί και εξοπλίζει τους αυτονομιστές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κτίρια σε όλη την ανατολική ουκρανική περιοχή του Ντονμπάς και ζητούν να διεξαχθεί στις 11 Μαΐου δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία τουλάχιστον δύο ανατολικών περιφερειών.
Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ, ο οποίος κατηγόρησε τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι χρησιμοποιούν μισθοφόρους, δήλωσε ότι η ουκρανική επίθεση αντιμετωπίσθηκε με βαρύ πυροβολικό, καθώς οι αντάρτες χρησιμοποίησαν εκτοξευτήρες βομβίδων και φορητούς αντιαεροπορικούς πυραύλους για να καταρρίψουν το αεροσκάφος.
Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί - «να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης».
«Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.
Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», υπογράμμισε.
Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ.
«Οβίδες έπεσαν στον κήπο μου», είπε ο ντόπιος κάτοικος Γκενάντι, ο οποίος αρνήθηκε να δηλώσει το επώνυμό του. «Λένε πως ήρθαν για να μας υπερασπισθούν. Από ποιόν όμως; Οι πολίτες πρέπει να τους σταματήσουν (τον ουκρανικό στρατό)».
Ντονέτσκ: Αυτονομιστές κατέλαβαν σιδηροδρομικό σταθμό 
Φιλορώσοι αυτονομιστές κάτελαβαν το κέντρο ελέγχου του σιδηροδρομικού σταθμού της πόλης Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας, σταματώντας την κυκλοφορία των συρμών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των σιδηροδρόμων της περιοχής.
Οι αυτονομιστές κατέλαβαν το κέντρο κοντά στη Γιασουνουβάτα, βόρεια του Ντονέτσκ, και διέκοψαν την ηλεκτροδότηση, είπε. "Η κίνηση έχει σταματήσει".
Αποχωρήσεις στο Λουχάνσκ
Αντίθετα, στο Λουχάνσκ αυτονομιστές αποχώρσηαν από το γραφείο του εισαγγελέα και τον σταθμό της τηλεόρασης, όπως ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Το γραφείο του εισαγγελέα εκκενώθηκε σήμερα έπειτα από διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις τοπικές αρχές και τους ανθρώπου που είχαν καταλάβει το κτίριο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών που περιλαμβάνει και πληροφορίες για την αποχώρηση των αυτονομιστών και από το κτίριο της τηλεόρασης.
Και τα δύο κτίρια είχαν καταληφθεί την Τρίτη.
Στέλνει αντιπρόσωπο ο Πούτιν
Ο εκπρόσωπος του Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, ανακοίνωσε ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν στέλνει αντιπρόσωπό του στην νοτιο-ανατολική Ουκρανία για συνομιλίες, ενώ κάλεσε σύσκεψη για τις περαιτέρω κινήσεις της Μόσχας..
Χαρακτήρισε «επιχείρηση αντιποίνων» την επιχείρηση του ουκρανικού στρατού, θεωρώντας ότι εξανεμίζει κάθε ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης, μετέδωσαν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Χρησιμοποιώντας την αεροπορία για επιδρομές κατά κοινοτήτων αμάχων, το καθεστώς του Κιέβου εξαπέλυσε μία επιχείρηση αντιποίνων καταστρέφοντας και την ύστατη ελπίδα επιβίωσης της συμφωνίας της Γενεύης», δήλωσε ο Ντμίτρι Πεσκόφ.
Δήλωσε ακόμη ότι η μεταβατική κυβέρνηση της Ουκρανίας θα λογοδοτήσει, «πρώτα απ' όλα στο λαό της» χώρας για την απόφασή της να εξαπολύσει μια «επιχείρηση τιμωρίας» στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας.
Κάλεσε, δε, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής να δώσουν στη δημοσιότητα τις δικές τους εκτιμήσεις για το τι συμβαίνει στη νοτιοανατολική Ουκρανία, όπου «η [πολεμική] αεροπορία χρησιμοποιείται εναντίον του πληθυσμού», ενώ κάλεσε το Κίεβο να ξανασκεφτεί τις ενέργειές του, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Ρωσία 24.
Η συμφωνία, προϊόν συνομιλιών στη Γενεύη ανάμεσα στις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ουκρανία, είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου