Τρίτη, 6 Μαΐου 2014

Έτοιμο το σκηνικό ενός «Ευρωπαϊκού πολέμου»

Η Ιταλία είναι έτοιμη να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία
Νατοϊκή άσκηση «Spring Storm» με 6000 στρατιώτες στην Εσθονία


Μετάφραση Απόδοση Γ. Μοτσάκος
Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών

«Η Ιταλία είναι έτοιμη να στείλει ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία, προκειμένου να διατηρήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χώρα, εφόσον αυτό αποφασιστεί», δήλωσε ο ιταλός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Pinotti σε συνέντευξή του στην εφημερίδα La Repubblica.

Η γνώμη αυτή εκφράστηκε από τον Ιταλό υπουργό λόγω της κατάστασης στην Οδησσό, όπου την Παρασκευή, ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης στην Βουλή των Συνδικάτων, «κάηκαν ζωντανοί 42 φιλορώσοι ακτιβιστές».

Σύμφωνα με τον Pinotti, αυτή τη στιγμή είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι η Ευρώπη ευρίσκεται στο κατώφλι ενός «ευρωπαϊκού πολέμου», αλλά «δεν μπορούμε να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση, η οποία βαίνει διαρκώς δυσμενώς κλιμακούμενη».

«Φυσικά, δεν μπορούμε να κινητοποιηθούμε από μόνοι μας, πρέπει να το κάνουμε μέσω του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, είμαστε έτοιμοι να αποστείλουμε ειρηνευτικές δυνάμεις στην Ουκρανία. Κανείς δεν έχει κάνει μια παρόμοια πρόταση, αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για μια τέτοια εξέλιξη. Επί του παρόντος, οι πολιτικές και διπλωματικές μας προσπάθειες, έχουν στόχο την επιστροφή στο πνεύμα των συμφωνιών που επιτεύχθηκαν στη Γενεύη (17 Απριλίου)», είπε ο ιταλός υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι το 2006, η Ιταλία απέστειλε επίσης ειρηνευτικές δυνάμεις στο Λίβανο, όταν ξέσπασε πόλεμος με το Ισραήλ.
Επίσης αυτήν την χρονική στιγμή στην Εσθονία πραγματοποιείται, μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ.

Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ, στην πρόσφατη ιστορία της Εσθονίας με την επωνυμία «Spring Storm», πραγματοποιούνται με την συμμετοχή περίπου 6000 στρατιωτών από διάφορες χώρες του ΝΑΤΟ, το διάστημα 5-23 Μαΐου 2014.
Στην φετινή «Spring Storm» λαμβάνουν μέρος αριθμός ρεκόρ στρατιωτικών μονάδων των χωρών της Συμμαχίας, όπως το βρετανικό σύνταγμα πεζικού «Δούκας του Λάνκαστερ», μονάδα Πεζοναυτών από τη Λετονία, μονάδα αμερικανών στρατιωτών της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας, καθώς και μονάδα αναγνώρισης του λιθουανικού στρατού, αναφέρει το πρακτορείο «RIA Novosti».

Η Πολωνία απέστειλε μαχητικά αεροσκάφη Su-22 και συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας SA-8, για την προστασία της αεροπορικής βάσης κοντά στο Ταλίν. Στρατιώτες επίσης απέστειλε και το Βέλγιο.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις θα καλύψουν τις νότιες και νοτιοανατολικές περιοχές της Εσθονίας, κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Voro, Valga, Tartu, Viljandi και Põlva, αναφέρει το πρακτορείο «Interfax».

Σχόλιο: Σύμφωνα με την Ακαδημία γεωπολιτικών και Στρατιωτικών Επιστημών της Μόσχας, 
«Η εμφάνιση του εμφυλίου πολέμου στο έδαφος της Ουκρανίας θα αποτελέσει τον κύριο λόγο για την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ, υπό το πρόσχημα της αποστολής ειρηνευτικών στρατευμάτων υλοποιώντας νατοϊκή επιχείρηση ελέγχου της κατάστασης. Εισβάλοντας τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, θα απαιτηθεί να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα από την πλευρά της Ρωσίας, η οποία θα αναγκαστεί να καταφύγει σε επίθεση για να αντιμετωπισθεί η εισβολή των νατοϊκών στρατευμάτων στη φιλορωσική περιοχή στα νοτιο- ανατολικά της Ουκρανίας.
Ως αποτέλεσμα, δημιουργείται αμέσως μια κατάσταση που θα υπάρξει ταυτόχρονη και άμεση επαφή νατοϊκών και ρωσικών στρατευμάτων. Με μια μεγάλη πιθανότητα η επαφή αυτή να μετατραπεί σε σύγκρουση. Σε πολλούς φαίνεται σκληρό και απίθανο, διότι ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ρωσία δεν θα τολμούσαν να εμπλακούν σε πολεμικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, δεν είναι έτσι τα πράγματα.
Υπό αυτές τις συνθήκες, η αποφυγή της κλιμάκωσης μιας πιθανής στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αποτελεί ένα πρόβλημα δύσκολο και δυσεπίλυτο. Μια πιθανή άμεση στρατιωτική αντιπαράθεση μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, ακόμη και αν αρχικά έχει περιορισμένη ένταση, μπορεί να αποτελέσει τον πυροκροτητή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου.
Δηλαδή, μιας νέας φάσης κλιμάκωσης λόγω της ουκρανικής αντιπολίτευσης, που δύναται να βάλει τον κόσμο στο κατώφλι ενός νέου παγκόσμιου πολέμου. Και αυτό πρέπει να σταματήσει»
καταλήγει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με χθεσινές πληροφορίες ένα ρωσικό σύνταγμα μαχητικών αεροσκαφών Su-27 θα μετασταθμεύσει σε εύλογο χρονικό διάστημα στην Λευκορωσία μαζί με όλο το προσωπικό εδάφους.

Δεκάδες ρωσικά μαχητικά στην Κριμαία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ουκρανικής εφημερίδας «Kyiv Post», η Ρωσία ανέπτυξε στην Κριμαία δεκάδες μαχητικά αεροσκάφη (τύπου Mig-29 και Su-27, καθώς επίσης και βομβαρδιστικά αεροσκάφη τύπου Tupolev Tu-22 σύμφωνα με ανεπίσημες πηγές).
 
Η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να κινηθεί εντός του ουκρανικού εδάφους στο πλαίσιο στρατιωτικής επιχείρησης. Το ζητούμενο είναι ο πολιτικός στόχος.
Θα επιχειρήσει την απόσχιση και των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας, ή στόχος είναι να πετύχει μέσω στρατιωτικού εκβιασμού, συμφωνία πλήρους ουδετεροποίησης της Ουκρανίας, το μαξιλάρι» ανάμεσα στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη Δύση.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου