Τρίτη 13 Μαΐου 2014

Η ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας που θα σας βοηθήσει να κόψετε το κάπνισμα!

Με τη δημιουργία της ιστοσελίδας SmokeHaz, η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία (ERS), ξεκινά αγώνα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για τις καταστρεπτικές συνέπειες του ενεργητικού καθώς και του παθητικού καπνίσματος.



 Την επίσημη παρουσίαση της ιστοσελίδας έκαναν προχθες ο καθηγητής κ. PeterBarnes επικεφαλής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Imperial College του Λονδίνου και Πρόεδρος της ERS και η Πρόεδρος της Επιτροπής ελέγχου του Καπνού της ERS, κα. Χριστίνα Γκράτζιου.
Η δράση ανακοινώθηκε στο πλαίσιο επιστημονικής ημερίδας με θέμα “lung Health and Smoking in Europe” που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, παρουσία γνωστών καθηγητών από όλη την Ευρώπη.
Οι ειδικοί ανακοίνωσαν μέρος της μελέτης για το ενεργητικό, αλλά και το παθητικό κάπνισμα στους ενήλικες, τονίζοντας ότι, οι καπνιστές συγκριτικά με τους μη καπνιστές όχι μόνο διατρέχουν 11 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα, αλλά τετραπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). 
Ταυτόχρονα, η βλαβερή αυτή συνήθεια σχετίζεται με αυξημένο ρίσκο για πρόκληση άσθματος (61%), φυματίωσης (57%), καθώς και υπνικής άπνοιας, ενώ ειδικότερα στα παιδιά, μελέτες έχουν καταδείξει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του κινδύνου για εμφάνιση λοιμώξεων του κατώτερου αναπνευστικού (82%) και του παιδικού άσθματος.
Τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος συμπύκνωσε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Καθηγητής Επιδημιολογίας, κ. Δημήτρης Τριχόπουλος, τονίζοντας πως «αν μειώναμε κατά 1/ 3 τον αριθμό των καπνιστών, θα αυξανόταν αυτόματα η ποιότητα ζωής μας χωρίς να χρειαστεί να λάβουμε κανένα άλλο μέτρο». Τόνισε μάλιστα ότι οι Έλληνες διπλασίασαν την πιθανότητα θνητότητας στα 65 έτη λόγω του υπερβολικού καπνίσματος.
Την παρουσίαση της αναθεωρημένης Λευκής Βίβλου της Ευρώπης η οποία διατίθεται πλέον και στα ελληνικά και η οποία αφορά τη συχνότητα και τον επιπολασμό των ασθενειών που συνδέονται με το κάπνισμα έκανε ο καθηγητής κ. Peter Barnes.
Όπως ανέφερε, 1 στους 8 θανάτους στην Ε.Ε. προέρχεται από ασθένειες του αναπνευστικού και μάλιστα πάνω από το 50% των θανάτων οφείλονται σε καρκίνους των πνευμόνων ή σε χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσο που είναι άμεσα σχετιζόμενοι με το κάπνισμα. Και πρόσθεσε: «Για να κατανοήσουμε καλύτερα το μέγεθος του προβλήματος αξίζει να αναφέρουμε ότι κάθε χρόνο γίνονται πάνω από 6 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία λόγω ασθένειας του αναπνευστικού με συνολική δαπάνη πάνω από 380 δισεκατομμύρια ευρώ. Δυστυχώς 700.000 Ευρωπαίοι πεθαίνουν κάθε χρόνο από την κατανάλωση προϊόντων καπνού». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι βόρειες χώρες έχουν υψηλότερο επιπολασμό των παθήσεων και δυστυχώς παρατηρείται έξαρση και στις ασιατικές χώρες. Το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης έχει άσθμα ενώ πάνω από 40.000 άτομα πεθαίνουν από φυματίωση.
Το κόστος των ασθενειών είναι τεράστιο για τις οικονομίες των χωρών. 380 δις. Ευρώ δίνονται ετησίως για την αντιμετώπιση των ασθενειών αυτών. Αρκεί μόνο να κατανοήσουμε ότι σημαντικότερος παράγοντας είναι το κάπνισμα, ενεργητικό και παθητικό. Ο καπνός όπως είπαν οι ειδικοί περιλαμβάνει πάνω από 4.000 τοξικές ουσίες και είναι ο μεγάλος εχθρός των πνευμόνων.
Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα SmokeHaz, έγινε με τη συνεργασία της ΕRS, του ELF και του Κέντρου ελέγχου του Καπνού και Αλκοόλ του πανεπιστημίου του Nottingham.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου