Σάββατο 10 Μαΐου 2014

Το FBI στην Νιγηρία για την εύρεση των απαχθέντων κοριτσιών


Γιγαντώνεται η οργή της διεθνούς κοινότητας για την απαγωγή περισσοτέρων από 200 νιγηριανών μαθητριών από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης με στόχο τον εντοπισμό και την ασφαλή διάσωση των κοριτσιών συγκεντρώνει στήριξη από ολόκληρο τον κόσμο.


Ήδη μέχρι χθες Πέμπτη το μήνυμα της εκστρατείας "Bring Back Our Girls" ("Φέρτε Πίσω τα Κορίτσια μας") αναπαρήχθη στο Twitter περισσότερες από ένα εκατομμύριο φορές μετά την ανακοίνωση της συμμετοχής τους στην εκστρατεία της Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Μισέλ Ομπάμα και την πακιστανής μαθήτριας που επέζησε από δολοφονική επίθεση των Ταλιμπάν Μαλάλα Γιουσαφζάι.


"Προσευχόμαστε για τα αγνοούμενα κορίτσια από τη Νιγηρία και για τις οικογένειές τους. Ήρθε η ώρα να 'Φέρουμε τα Κορίτσια μας Πίσω", έγραψε η Μισέλ Ομπάμα στο Twitter.



Η Γιουσαφζάι, η οποία έχει γίνει ακτιβίστρια υπέρ του δικαιώματος των πακιστανών γυναικών στην εκπαίδευση, είπε ότι θεωρεί "αδελφές της" τις απαχθείσες μαθήτριες.

Η εκστρατεία έχει επίσης την υποστήριξη της πρώην Πρώτης Κυρίας των ΗΠΑ Χίλαρι Ρόνταμ Κλίντον, της ηθοποιού Αντζελίνα Ζολί, της τραγουδίστριας Μαίρη Τζέι Μπλάιτζ και του ράπερ Κρις Μπράουν.

Από το Λονδίνο όπου βρισκόταν χθες για την προώθηση της νέας της ταινίας "Maleficent" η Ζολί, η οποία είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι "θα πρέπει να αρχίσουμε να συλλαμβάνουμε ανθρώπους για αυτό (το έγκλημα) και να τους παραπέμπουμε στη δικαιοσύνη...".

Με αφορμή την εκστρατεία, χιλιάδες άνθρωποι σε πολλές χώρες και πόλεις του κόσμου--από την Νότιο Αφρική ως το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη-- πραγματοποίησαν πορεία μέχρι τις πρεσβείες της Νιγηρίας ζητώντας να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για τον εντοπισμό των μαθητριών.

Στην πρωτεύουσα της Νιγηρίας, την Αμπούτζα, εκατοντάδες διαδηλωτές πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στο λούνα παρκ Μαϊτάμα, το οποίο βρίσκεται κοντά στο χώρο διεξαγωγής του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ για την Αφρική όπου συμμετέχουν περισσότεροι από 1.000 αντιπρόσωποι από τουλάχιστον 70 χώρες.

Η νιγηριανή ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χαντίζα Μπάλα Ούσμαν, η οποία έδωσε διεθνή διάσταση στην εκστρατεία "Bring Back Our Girls" την περασμένη εβδομάδα , δήλωσε ότι θέλει να διασφαλίσει πως τα κορίτσια "δεν θα ξεχαστούν".
"Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ασκήσει πίεση και να τη διατηρήσει και να παράσχει όποιας μορφής τεχνική υποστήριξη στον νιγηριανό στρατό", δήλωσε σε τηλεοπτική της συνέντευξη η Ούσμαν.
Η Διεθνής Αμνηστία και η UNICEF δεσμεύτηκαν να συνδράμουν την εκστρατεία, η οποία ζητεί την στρατιωτική επέμβαση για τη διάσωση των κοριτσιών.

Οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και ο Καναδάς αυτή την εβδομάδα προσέφεραν βοήθεια στις νιγηριανές αρχές για το συγκεκριμένο σκοπό.

Μετά την εξασφάλιση της συναίνεσης του νιγηριανού προέδρου Γκούντλακ Τζόναθαν, οι ΗΠΑ απέστειλαν επειγόντως ομάδα από την Αμερικανική Διοίκηση Αφρικής, η οποία εδρεύει στην Στουτγάρδη της Γερμανίας και αποτελείται από 15 ως 20 αξιωματικούς του στρατού.

Ήδη, όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, τα μέλη της συγκεκριμένης αντιπροσωπείας βρίσκονται στο δρόμο για τη Νιγηρία. Μιλώντας από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι είπε ότι η Ουάσινγκτον έχει εδώ και καιρό στο στόχαστρό της την Μπόκο Χαράμ και πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι είναι δυνατόν "για την αντιμετώπιση της απειλής" της οργάνωσης.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μαρί Χαρφ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αποστέλλουν κι έναν αδιευκρίνιστο αριθμό αξιωματούχων του FBI, ειδικών στις διαπραγματεύσεις.

Η Χαρφ επισήμανε ότι τα κορίτσια ενδεχομένως να έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός χώρας κατά μικρές ομάδες, ενώ η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι τόνισε ότι η αμερικανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία με τις κυβερνήσεις των γειτονικών της Νιγηρίας χωρών, το Καμερούν και το Τσαντ.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν επικοινώνησε με τον πρόεδρο Τζόναθαν στον οποίο εξέφρασε την "έντονη ανησυχία" του για τις απαγωγές, δήλωσε εκπρόσωπος του Μπαν. Ο Τζόναθαν αποδέχτηκε την πρόταση του Μπαν να στείλει ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ στη Νιγηρία για να συζητήσει με την κυβέρνηση τρόπους βελτίωσης της αντιμετώπισης των προκλήσεων στο εσωτερικό της χώρας.

Η πρώην πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τζούλια Γκίλαρντ, προεδρεύουσα της Παγκόσμιας Σύμπραξης για την Εκπαίδευση, δήλωσε ότι οι απαγωγές εντάσσονται στις ολοένα και αυξανόμενες επιθέσεις κατά της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.

"Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού στον κόσμο να έχει μία ελεύθερη εκπαίδευση και είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα σχολεία είναι ασφαλείς χώροι για τους μαθητές και τους καθηγητές", είπε η ίδια.

Οι μαθήτριες απήχθησαν στις 14 Απριλίου από το σχολείο όπου φοιτούσαν ως εσωτερικές στην πόλη Τσιμπόκ κοντά στην πολιτεία Μπόρνο της βόρειας Νιγηρίας. Ο ηγέτης της Μπόχο Χαράμ (σ.μ η ονομασία της οργάνωσης σημαίνει "Η δυτική παιδεία είναι αμάρτημα" στη γλώσσα χάουζα που μιλούν οι περισσότεροι κάτοικοι της βόρειας Νιγηρίας), ο Αμπουμπακάρ Σεκάου, απείλησε τη Δευτέρα να πουλήσει ως σκλάβες τις μαθήτριες. Παραμένει ωστόσο άγνωστο πόσες από τις απαχθείσες εξακολουθούν να κρατούνται καθώς κάποιες από αυτές δραπέτευσαν.



πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου