Σάββατο 17 Μαΐου 2014

Ευρωεκλογές 2014: Τρεις πρώην πρωθυπουργοί εν αναμονή - Περιμένουν τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο στη γωνία


Κώστας Σημίτης, Κώστας Καραμανλής και Γιώργος Παπανδρέου αναμένουν το αποτέλεσμα των αυτοδιοκητικών εκλογών και κυρίως των ευρωεκλογών, καθώς θα αποτυπώσουν το νέο συσχετισμό δυνάμεων με τη βούλα του ελληνικού λαού και πιθανότατα να σηματοδοτήσουν ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.




Τι θα πράξουν; Εξαρτάται. Αν το αποτέλεσμα κινηθεί στα επίπεδα των δημοσκοπήσεων μπορεί και τίποτα. Αν όμως καταγράψει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με μεγάλη διαφορά τότε είναι βέβαιο ότι οι ηγεσίες της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ - ΕΛΙΑ θα νοιώσουν στο σβέρκο τους την καυτή ανάσα των "πρώην". 
Click4more: Δείτε εδώ όλα τα αποτελέσματα για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές
Πιο αποφασισμένος ο...“αρχιερέας” της Κεντροαριστεράς, δηλαδή ο Κώστας Σημίτης ο οποίος φέρεται να εργάζεται μεθοδικά και αναμένεται να αναλάβει νέες πρωτοβουλίες, έχοντας ως κατεύθυνση το εγχείρημα της ΕΛΙΑΣ, καθώς πιστεύει ακράδαντα ότι μπορεί να αποτελέσει το όχημα για την πραγματική ανασύνθεση της κεντροαριστεράς.

Πάντως σήμερα στο πανεπιστήμιο του Μάντεστερ ο κ. Σημίτης θα παρουσιάζει το βιβλίο του “Η ευρωπαϊκή κρίση χρέους” που βασίζεται στο βιβλίο του «Ο εκτροχιασμός», καθώς είναι μια έκδοση εμπλουτισμένη με νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσε το γραφείο του, αναλύει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ελληνικού χρέους και υπογραμμίζει ότι το πρόβλημα ήταν και παραμένει η απροθυμία των ευρωπαϊκών ελίτ να επεξεργαστούν ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο πραγματικής σύγκλισης των πιο πλούσιων χωρών της ΕΕ με την περιφέρεια, στην κατεύθυνση της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης.

Από την πλευρά του ο Κώστας Καραμανλής εξακολουθει να τηρεί σιγή ασυρμάτου, αποφεύγοντας σχόλια και δηλώσεις, ωστόσο στο παρασκήνιο οι υποστηρικτές του κάνουν ότι μπορούν να δοθεί ένα μήνυμα στον Αντώνη Σαμαρά και την σπουδή του να εγκαταλείψει την στρατηγική του “μεσαίου χώρου” και να στρίψει το τιμόνι της παράταξης... όλο δεξιά.
Το μόνο που κατάφερε να πετύχει ο πρωθυπουργός στο μνημόσυνο του ιδρυτού κόμματος ήταν μια φωτογραφία μαζί του

Είναι άγνωστο αν ο ίδιος μανατζάρει το “αντάρτικό” κατά Σαμαρά, ενώ μέσω συνεργατών του εκφράζει τη στήριξη του στην ηγεσία του κόμματος αν και το μόνο που κατάφερε να πετύχει ο πρωθυπουργός στο μνημόσυνο του ιδρυτού κόμματος ήταν μια φωτογραφία μαζί του και τίποτα παραπάνω, καθώς όπως έλεγαν παριστάμενοι το κλίμα ήταν τυπικό αν όχι ψυχρό.

Πάντως αν το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τη ΝΔ είναι πολύ πιθανό να προβεί σε δηλώσεις, χωρίς αυτές να αμφισβητούν την κυβερνητική σταθερότητα, θέτοντας όμως τους “καραμανλικούς” σε κατάσταση ετοιμότητας και με το όπλο παραπόδα.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί σαν ανέκδοτο ήδη ότι το βράδυ των ευρωεκλογών μπορεί θα πάει στο Ζάππειο, όπως πήγε το 2007 ο Ευάγγελος Βενιζέλος μετά την εκλογκή ήττα από τη ΝΔ, ωστόσο όπως λένε στενοί συνεργάτες του για να διασκεδάσουν και τις εντυπώσεις που δημιουργούνται, για τον πρώην πρωθυπουργό πάνω από όλα είναι το συμφέρον της χώρας.
Οι ”παπανδρεϊκοί,” οι οποίοι είναι ουκ ολίγοι μέσα στο κόμμα, αναμένουν με αγωνία ένα νεύμα του, αναλόγως και του αποτελέσματος, για να ανακαταλάβουν το “κάστρο”
Βέβαια όπως και στην περίπτωση των “καραμανλικών”, οι ”παπανδρεϊκοί,” οι οποίοι είναι ουκ ολίγοι μέσα στο κόμμα, αναμένουν με αγωνία ένα νεύμα του, αναλόγως και του αποτελέσματος, για να ανακαταλάβουν το “κάστρο”, ωστόσο αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.

Ο ίδιος μάλιστα δεν φαίνεται να φλερτάρει με την ιδέα επιστροφής στη ηγεσία του κόμματος εκτός αν του ζητηθεί, καθώς περισσότερο ενδιαφέρεται να ηγηθεί μιας νέας προσπάθειας ανασύνθεσης του χώρου της κεντροαριστεράς στο άξονα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάτι το οποίο διεφάνη στην κοινή εμφάνιση με τον Φώτη Κουβέλη στο βιβλίο της Μαριλένας Κοππά.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου