Δευτέρα 5 Μαΐου 2014

ΠΡΟΣΟΧΗ! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες


Ακτιβιστές της Greenpeace τοποθέτησαν φυτά-δολοφόνους έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα και κρέμασαν πανό με το μήνυμα «Προσοχή! Η Bayer σκοτώνει τις μέλισσες».




Η Greenpeace ζητάει από την Bayer να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες, καθώς και την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. σε αυτά.

Σε πρόσφατες αναλύσεις που διενήργησε η Greenpeace σε καλλωπιστικά φυτά από την Ελλάδα και άλλες 9 ευρωπαϊκές χώρες, ανιχνεύθηκαν 6 από τα φυτοφάρμακα της Bayer που απειλούν τις μέλισσες. Τα φυτοφάρμακα imidacloprid και clothianidin της Bayer, που ανήκουν στα νεονικοτινοειδή, έχουν τεθεί υπό μερική απαγόρευση στην Ε.Ε. επειδή απειλούν σοβαρά τους πληθυσμούς των μελισσών και άλλων επικονιαστών. Ενάντια σε αυτή την απαγόρευση των φυτοφαρμάκων μάλιστα, έχουν ήδη προσφύγει στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Bayer και η Syngenta. Από τα υπόλοιπα τέσσερα φυτοφάρμακα της Bayer, τα οποία αποτελούν επίσης σοβαρή απειλή για τις μέλισσες,τα δύο (methamidophos και dichlorvos) δεν είναι καν καταχωρημένα για χρήση στην Ε.Ε!

«Η Bayer όπως και η Syngenta αγωνίζονται με νύχια και με δόντια ενάντια ακόμα και στην αναποτελεσματική, μερική απαγόρευση των νεονικοτινοειδών φυτοφαρμάκων. Υποστηρίζουν ένα αποτυχημένο βιομηχανικό αγροτικό μοντέλο που βασίζεται στις μονοκαλλιέργειες και την εντατική χρήση χημικών. Η Greenpeace και εκατομμύρια πολίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη καλούν την Bayer και την Syngenta να αποσύρουν από την αγορά τα φυτοφάρμακα που σκοτώνουν τις μέλισσες και να πρωτοπορήσουν προωθώντας εναλλακτικές λύσεις φιλικές προς το περιβάλλον»,

δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη της εκστρατείας για τις μέλισσες στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η Greenpeace ζητάει από την Bayer:

Να αποσύρει άμεσα από την αγορά τα φυτοφάρμακα που βλάπτουν τις μέλισσες

Να αποσύρει την προσφυγή ενάντια στη μερική απαγόρευση που έχει επιβάλει η Ε.Ε. στα φυτοφάρμακα imidacloprid και clothianidin



Η δράση της Greenpeace έξω από τα κεντρικά γραφεία της Bayer στην Αθήνα, έρχεται την ημέρα που πραγματοποιείται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας στην Κολωνία. Εκεί, εκπρόσωποι μελισσοκόμων από την Ευρώπη και μέλη της Greenpeace ενημερώνουν τους μετόχους της εταιρείας σχετικά με τη μείωση των πληθυσμών των μελισσών και τους κινδύνους που αυτή ενέχει για τη διατροφική ασφάλεια. Ταυτόχρονα, αντίστοιχη παρουσία υπάρχει και στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας Syngenta, η οποία επίσης πραγματοποιείται επίσης σήμερα στη Βασιλεία της Ελβετίας.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου