Πέμπτη 15 Μαΐου 2014

Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (μεταλλαγμένα)



Τι είναι τα μεταλλαγμένα
Τα μεταλλαγμένα είναι προϊόντα των εταιρειών Γενετικής Μηχανικής. Στα εργαστήριά τους, επεμβαίνουν και τροποποιούν κατά βούληση, το γενετικό υλικό (DNA) των ζωντανών οργανισμών με συγκεκριμένες τεχνικές.



Ετσι, αναμιγνύουν επιλεγμένες μονάδες γενετικού υλικού εντελώς διαφορετικών ειδών (π.χ. φυτών  και ζώων), κατασκευάζοντας τελικά νέους οργανισμούς με εν δυνάμει επιθυμητές ιδιότητες. 
Για ποιο λόγο γίνεται αυτό;
Οι υπέρμαχοι της γενετικής μηχανικής υποστηρίζουν ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και τα τρόφιμα που παράγονται από αυτά, προσφέρουν πολλά πλεονεκτήματα και μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην πρόοδο της ανθρωπότητας.
Ετσι υπόσχονται καταπολέμηση των ασθενειών των φυτών και των ζιζανίων με λιγότερα φάρμακα και ζιζανιοκτόνα και άρα "προστασία του περιβάλλοντος", καλύτερη παραγωγή, μεγαλύτερα αγροτικά εισοδήματα και αντιμετώπιση της πείνας.
Κι όμως… κανένα από τα μεταλλαγμένα κατασκευάσματα που κυκλοφορεί στην αγορά δεν δικαιολογεί τους παραπάνω ισχυρισμούς.  Αντίθετα,   συντριπτικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι πίσω από αυτά τα προσωπεία της ανθρωπιάς, της φιλοαγροτικής  καθώς και της περιβαλλοντικής πολιτικής, κρύβονται καλά οργανωμένα σχέδια των πολυεθνικών των μεταλλαγμένων, που μέσα από τα δικαιώματα της πατέντας στοχεύουν σε μυθικά κέρδη και στον έλεγχο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων.

Σύμμαχοι σε αυτήν τη στυγνή προσπάθεια των πολυεθνικών, με επιμέρους οφέλη, φαίνονται να είναι η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων των αναπτυγμένων χωρών, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, και τελικά το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο της Ε.Ε. με τις αντιφάσεις που το χαρακτηρίζει. 
Μεταλλαγμένα = Ανυπολόγιστο ρίσκο
Πολλοί ανεξάρτητοι επιστήμονες και ερευνητές  έχουν καταγράψει αρνητικές συνέπειες από την παραγωγή και χρήση των μεταλλαγμένων προϊόντων της βιοτεχνολογίας. Έτσι τα μόνα που αντικειμενικά μπορεί να μας υποσχεθεί το πολυεθνικό λόμπι της Γενετικής Μηχανικής είναι:
Για το φυσικό Περιβάλλον
1. Αμεση υποβάθμισή  του, από την αυξημένη τελικά -και παρά τις αντίθετες υποσχέσεις- χρήση χημικών στις καλλιέργειες και τη μεγαλύτερη συνεπώς ρύπανσή του

2. Προοπτικά, τη μη αντιστρεπτή καταστροφή του:
Μέσω των ανέμων, της αναπόφευκτης σταυρογο-νιμοποίησης, της ανεξέλεγκτης μεταφοράς γύρης από γυρεοσυλλεκτικά έντομα και της τυχαίας εν-σωμάτωσης των γονιδίων Φρανκεστάϊν σε εντε-λώς άσχετους οργανισμούς, προκαλείται ένα διαρ-κώς αυτοτροφοδοτούμενο καταστροφικό γαϊτανάκι.
Αυτό έχει ως επακόλουθο:
- τη δευτερογενή    εισαγωγή ελαττωματικών γονιδίων στην παγκόσμια  γενετική δεξαμενή,
- την εξασθένιση των ειδών
- την εμφάνιση και διάδοση νέων παρασίτων, και-νούριων ανθεκτικότερων ζιζανίων και νέων ασθενειών που υπερβαίνουν το φυσικό φράγμα των ειδών
- την απώλεια βιοποικιλότητας
- την πτώση της εδαφικής  γονιμότητας,
ή αλλιώς, μια δυναμικά εξελισσόμενη Γενετική ρύπανση με κύριο χαρακτηριστικό τις διαταραχές και   την ανισορροπία των οικοσυστημάτων σε παγκόσμια κλίμακα. 
Για τη Δημόσια Υγεία
1. Μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την αυξημένη τελικά    χρήση χημικών στις καλλιέργειες, με περισσότερα και βαρύτερα  περιστατικά   δηλητηριά-σεων, προβλημάτων αναπαραγωγής, καρκίνων κ.λπ..
2. Δυσμενείς επιδράσεις  λόγω κατανάλωσης νέων αφύσικων τροφίμων με
- την εισαγωγή νέων τοξινών και αλλεργιογόνων
- την ανοχή στα αντιβιοτικά και τη   μειωμένη ανταπόκριση    του ανοσοποιητικού συστήματος
- άλλες άγνωστες τελικά  παρενέργειες:
(Οι Γ.Τ.Ο. μπορούν να αντέξουν στη δράση των γαστρικών υγρών του πεπτικού συστήματος και μέσω της εντερικής χλωρίδας να περάσουν και να επηρεάσουν κάθε κύτταρο του οργανισμού προκαλώντας μη αντιστρεπτές μεταλλάξεις στα φυσιολογικά γονίδια που μπορεί να οδηγήσουν σε  νέες –άγνωστες- γενετικές ασθένειες ή καρκίνους. Οι παρενέργειες μπορούν να περάσουν στους απογόνους και σε όλες τις επόμενες γενιές).
Οι επιπτώσεις από την καλλιέργειά τους στη Δημόσια Υγεία και στο περιβάλλον είναι ανυπολόγιστες και μη αναστρέψιμες. Αν απελευθερωθούν, δεν υπάρχει δυνατότητα απόσυρσης.
ΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΑ ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΓΟΝΙΔΙΑ
ΔΕΝ ΑΝΑΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΝΑΧΑΙΤΙΖΟΝΤΑΙ
ΑΛΛΑ ΑΝΑΠΑΡΑΓΟΝΤΑΙ
Οι σπόροι βρίσκονται στην αρχή της αλυσίδας των τροφίμων. Αν επιτραπεί να καλλιεργηθούν μεταλλαγμένες ποικιλίες:
· Θα απαιτηθούν περισσότερα ζιζανιοκτόνα για να αντιμετωπιστούν τα νέα πιο ανθεκτικά  ζιζάνια
· Θα υπάρξουν επιπτώσεις στην  αγροτική παραγωγή π.χ. με την αναστολή πολύτιμων μικροβιακών λειτουργιών του εδάφους –αζωτοδέσμευση.
· Οι αγρότες που δεν θα τις θέλουν, θα χάσουν το δικαίωμα να παράγουν καθαρά προϊόντα, λόγω της επιμόλυνσης
· Ακόμη, δεν θα ξέρουν αν έχουν παράγει μεταλλαγμένα και δεν θα  μπορούν να δώσουν τις σχετικές εγγυήσεις στους πελάτες τους. (Ήδη πολλές αλυσίδες τροφίμων απαιτούν καθαρά προϊόντα. Το ίδιο ισχύει και για τις ζωοτροφές).
· Οι βιοκαλλιεργητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους και η Ελλάδα θα χάσει ένα μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα στη διεθνή αγορά.
· Θα αφανιστούν οι μικρομεσαίοι παραγωγοί και θα πραγματωθεί η εφιαλτική προοπτική του ελέγχου των σπόρων από λίγους. Οι εναπομείναντες αγρότες θα είναι υπό καθεστώς υποτέλειας απέναντι στις πολυεθνικές, μέσω των δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας που θα επιβληθούν
· Η ραγδαία αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων θα είναι γεγονός
· Και βέβαια, η διασπορά των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον θα εξαφανίσει τη βιοποικιλότητα με  ολέθριες συνέπειες στη Φύση και στον άνθρωπο.
Ολοι μας τελικά, φαίνεται να συμμετέχουμε χωρίς τη θέλησή μας, στο μεγαλύτερο πείραμα που έγινε ποτέ στον πλανήτη με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα και ανυπολόγιστους κινδύνους
Θα το επιτρέψουμε να υλοποιηθεί;

ΤΟ ΛΟΓΟ ΕΧΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ
ΚΙ ΟΧΙ "Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ" ΤΩΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΩΝ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου