Κυριακή 11 Μαΐου 2014

Κάθε ώρα τρία ειδη ζώων και φυτών εξαφανίζονται!


"Ηνωμένα Έθνη: Κάθε ώρα που περνάει τρία είδη ζώων και φυτών χάνονται οριστικά λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, προειδοποιεί ο ΟΗΕ. Η Γη πλήττεται από το χειρότερο κύμα μαζικής εξαφάνισης από το τέλος της εποχής των δεινοσαύρων, πριν από 65 εκατ. χρόνια.




«Η βιοποικιλότητα χάνεται με πρωτοφανή ρυθμό» τονίζει σε ανακοίνωσή του την Τρίτη Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-Μουν. Η παγκόσμια θέρμανση ήρθε τις τελευταίες δεκαετίες να προστεθεί σε απειλές όπως η αποψίλωση των δασών, η αποστράγγιση των υγροτόπων και η ρύπανση.

«Η παγκόσμια απάντησε σε αυτές τις προκλήσεις πρέπει να προχωρήσει με πολύ ταχύτερους ρυθμούς και με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα σε όλα τα επίπεδα -διεθνές, εθνικό και τοπικό», είπε ο Μπαν.

«Διανύουμε πράγματι το μεγαλύτερο κύμα εξαφανίσεων από τον αφανισμό των δεινοσαύρων», δήλωσε ο Αχμεντ Τζόγκλαφ, επικεφαλής της Σύμβασης για τη Βιολογική Ποικιλότητα του ΟΗΕ.

«Οι ρυθμοί εξαφάνισης αυξάνονται έως και κατά 1.000 φορές πάνω από τα φυσικά επίπεδα. Κάθε ώρα εξαφανίζονται τρία είδη. Κάθε ημέρα χάνονται έως και 150 είδη. Κάθε χρόνο εξαφανίζονται από 18.000 έως 55.000 είδη», επισήμανε.

Οι αριθμοί στους οποίους αναφέρθηκε ο Τζόγκλαφ βασίζεται σε εκτιμήσεις για την απώλεια ενδιαιτημάτων. Τα είδη των οποίων η εξαφάνιση έχει καταγραφεί είναι ωστόσο πολύ λιγότερα: Η «Κόκκινη Λίστα» των απειλούμενων ειδών, που εκδίδεται κάθε χρόνο από την World Conservation Union, περιλαμβάνει μέχρι στιγμής μόλις 784 είδη.

Η World Conservation Union, στην οποία είναι μέλη 83 χώρες, εκατοντάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και χιλιάδες επιστήμονες, με ανακοίνωσή της προειδοποιεί ότι ένα στα έξι είδη χερσαίων θηλαστικών στην Ευρώπη αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης.

Έκθεση που συνέταξε η WCU για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι στο 27% των διαφόρων θηλαστικών της Ευρώπης οι πληθυσμοί συνεχώς μειώνονται, συγκριτικά με 8% που παρουσιάζουν αύξηση.

Στα είδη που αντιμετωπίζου τον μεγαλύτερο κίνδυνο περιλαμβάνεται ο ιβηρικός λυγξ, ένα όμορφο αιλουροειδές του οποίου ο πληθυσμός έχει συρρικνωθεί στα 150 άτομα, καθώς και η μεσογειακή φώκια, με πληθυσμό γύρω στα 350-450 άτομα."

(Το παραπάνω κείμενο είναι αναπαραγωγή από το Φόρουμ της χορτοφαγίας και συγκεκριμένα από ποστ της Foxy Vegan)

Είμαστε απίστευτα άθλιοι. Δεν ξέρω αν το διάβασες το άρθρο Φένια μου. Σκέψου να υπήρχε κίνδυνος να εξαφανιστεί το ανθρώπινο είδος τι πανικός θα βάραγε όλους μας. Αλλά για τα άλλα είδη καρφάκι δεν μας καίγεται! Μια ανακοίνωση του ΟΗΕ που μοιάζει σαν να χύθηκε και τσάμπα το μελάνι της συγγραφής της. Γέμισε ο κόσμος ξαφνικά με ανθρώπους που ευαισθητοποιήθηκαν!!! (Ασφαλώς ειρωνικά το έγραψα το τελευταίο).
Γυρίζουμε την εξέλιξη εκατομμύρια χρόνια πίσω.
ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;! ΠΟΙΟΙ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ;!
Τι αλαζονεία είναι αυτή;! Τι ύβρις όπως θα την χαρακτήριζαν κάποιοι αρχαίοι φιλόσοφοι; Δεν είμαστε Θεοί όσο και αν θέλουμε να παριστάνουμε κάτι τέτοιο. Θα μπορούσαμε περισσότερο να είμαστε οντότητες του σκότους και της κόλασης, αν δεν υπήρχε η άγνοια (έστω και ηθελημένη).
Καταστρέφουμε τα πάντα γύρω μας. Σκορπάμε το θάνατο με μοναδική ευκολία. Καταντήσαμε να είμαστε ένας στρατός της καταστροφής, του τίποτα, του μάταιου και του γελοίου.
Ποιοι νομίζουμε ότι είμαστε; Η αλαζονική δύναμή μας θα μοιάζει με αδύναμη πάχνη κάτω από το πέλμα ενός γίγαντα, μπροστά στην πτώση ενός και μόνου μικρού μετεωρίτη.
Η γελοιότητα δεν είναι μόνο έλλειψη σοβαρότητας αλλά κυρίως αίσθησης αναλογίας. Η αίσθηση αναλογίας είναι ο προθάλαμος της σοφίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου