Κυριακή, 11 Μαΐου 2014

Αγοράστε ακίνητο και κερδίστε από αμπέλι μέχρι και σπίτι στα μπετά


Οι αγγελίες με ακίνητα που πωλούνται σε χαμηλές τιμές, ακόμη και κάτω από την αντικειμενική αξία, αποτελεί σύνηθες πλέον φαινόμενο.Καθόλου συνηθισμένο δεν είναι, ωστόσο, να προσφέρονται σπίτια και μαζί να δίνονται μοναδικά δώρα όπως άλλα διαμερίσματα, αμπέλια, κήποι ή ακόμη τα μεσιτικά έξοδα και η ασφάλιση του ακινήτου.

Σε μια «νεκρή» κτηματαγορά τα δώρα που έδιναν οι κατασκευαστές μέχρι σήμερα δεν είναι αρκετά προκειμένου να γίνουν συμβόλαια.

Άλλωστε, η παραχώρηση μιας θέσης πάρκινγκ, μπάρμπεκιου, χτιστού τζακιού ή των ηλεκτρικών της κουζίνας είναι πλέον ξεπερασμένη, αφού οι αγοραστές τα θεωρούν σχεδόν προαπαιτούμενα προκειμένου να αγοράσουν ένα διαμέρισμα.

Το σύγχρονο μάρκετινγκ, ωστόσο, αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά ακινήτων και δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι σύντομα θα βγουν και στην Ελλάδα αγγελίες για την πώληση ακινήτων και δώρο κάποιο αυτοκίνητο.

Πριν από μερικά χρόνια, στην αρχή της κρίσης, ένα κτηματομεσιτικό γραφείο έδινε στους πελάτες του δώρο μια τηλεόραση, η αξία της οποίας αυξανόταν αναλόγως του ακινήτου που θα αγόραζαν.
Σήμερα, όλο και περισσότερες αγγελίες με «δωράκια» προς άγραν πελατών, έχουν κάνει την εμφάνισή τους στις εφημερίδες και το διαδίκτυο.

Πολλοί, κυρίως εργολάβοι που έχουν απούλητα δεκάδες σπίτια, πουλάνε και προσφέρουν δώρο ηλεκτρικές συσκευές η αξία των οποίων φτάνει στα 2.000 ευρώ.

Άλλοι πάλι κάνουν δώρο το κόστος σύνδεσης του ακινήτου με τα δίκτυα της ΔΕΗ, της ΕΥΔΑΠ και του φυσικού αερίου και άλλοι δίνουν επιπλέον μια θωρακισμένη πόρτα αξίας άνω των 1.000 ευρώ.

Και δώρο σπίτι στα μπετά

Υπάρχουν, όμως, και μοναδικές προσφορές που κάνουν αίσθηση, όπως για παράδειγμα αγγελία που δημοσιεύτηκε στα Τρίκαλα πριν από μερικές εβδομάδες και η οποία ανέφερε ότι αν κάποιος αγόραζε διώροφη μονοκατοικία 280 τ.μ. σε οικόπεδο 1.150 τ.μ. τότε θα εξασφάλιζε και τα φρούτα μιας ζωής, αφού θα έπαιρνε δώρο ένα στρέμμα αμπέλι.

Ακόμη πιο συμφέρουσες είναι οι προσφορές άλλων «απελπισμένων» ιδιοκτητών, όπως αυτή στη Θεσσαλονίκη, όπου κάποιος πουλά ένα πολυτελές νεόδμητο διαμέρισμα 92 τ.μ. στο Πανόραμα και δίνει δώρο ένα μοναδικό studio 50 τ.μ. με πόρτα ασφαλείας και θέση πάρκινγκ.

Ως μοναδική ευκαιρία χαρακτηρίζεται η πώληση μονοκατοικίας 100 τ.μ. σε οικόπεδο ενός στρέμματος και η δυνατότητα εκχώρησης διπλανής οικίας 71 τ.μ. που βρίσκεται στα μπετά.
Στη Θεσσαλονίκη κατασκευαστής δίνει διαμέρισμα 60 τ.μ. αντί 69.000 ευρώ, δηλαδή περίπου 1.100 ευρώ/τ.μ. και δώρο τα μεσιτικά έξοδα, τα οποία είναι πάνω από 1.000 ευρώ.

Ακόμη πιο εντυπωσιακή είναι μια αγγελία για πώληση διαμερίσματος 120 τ.μ. σε περιοχή της Βορείου Ελλάδος. Το σπίτι είναι 40 ετών και για να προσελκύσει αγοραστές ο ιδιοκτήτης προσφέρει στην ίδια τιμή και μια ισόγεια γκαρσονιέρα 43 τ.μ. στις Σέρρες, η οποία είναι ενοικιασμένη.
Στα Γιάννενα ο ιδιοκτήτης ενός σπιτιού προσφέρει «γη και ύδωρ» προκειμένου να «ξεφορτωθεί» μια μονοκατοικία 152 τ.μ. ηλικίας 25 ετών. Συγκεκριμένα δίνει δώρο θέση πάρκινγκ μαζί με το αυτοκίνητο καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές και όλη την επίπλωση.

Σε γειτονιά της Αθήνας ο αγοραστής με 90.000 ευρώ μπορεί να αγοράσει ένα διαμέρισμα πάνω από 100 τ.μ. και να πάρει δώρο και μια γκαρσονιέρα, ενώ είναι πλέον συνηθισμένη πρακτική η πληρωμή από τον πωλητή της ασφάλισης του πωληθέντος ακινήτου για ένα ή δύο χρόνια και ανάλογα με το συμβόλαιο.

Για παράδειγμα, ένα σπίτι αξίας πάνω από 200.000 ευρώ προσφέρεται μαζί με διετή ασφάλισή του που κοστίζει 1.000 ευρώ, ενώ αυξάνεται ανάλογα με το πακέτο κάλυψης που επιλέγεται.

Το παράδειγμα από την Ιρλανδία

Οπως λένε κτηματομεσίτες, το φαινόμενο των «δώρων» στην κτηματαγορά είχε εμφανιστεί και σε άλλες χώρες που βρέθηκαν σε βαθιά οικονομική κρίση. Όπως για παράδειγμα στην Ιρλανδία, η οποία το 2011 έζησε την κατάρρευση των ακινήτων το 2011. Τότε, μάλιστα, κτηματομεσίτες πουλούσαν σπίτια αξίας πάνω από 85.000 λίρες κι έδιναν κι ένα δεύτερο μικρότερο δωρεάν.

Στην Ελλάδα οι προσφορές σπιτιών μαζί με τα πωληθέντα ακίνητα έχουν πολλές μορφές. Για παράδειγμα, υπάρχει η περίπτωση πώλησης «πακέτων» ακινήτων με έκπτωση που κυμαίνεται από 10% έως 20%, ενώ σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να φτάσει το 40% και ουσιαστικά να δώσει «δωρεάν» ένα από τα ακίνητα.

Υπάρχουν επίσης και εναλλακτικές προσφορές. Για παράδειγμα, για δύο σπίτια η έκπτωση μπορεί να φτάσει το 15% αλλά για το τρίτο ακίνητο, αν πουληθούν όλα μαζί, η έκπτωση ξεπερνά το 20%.
Ετσι, ιδιοκτήτης τριών σπιτιών από 80 τ.μ. το καθένα πουλά τα δύο πρώτα αντί για 120.000 ευρώ το ένα, στην τιμή των 100.000 ευρώ, ενώ σε περίπτωση πώλησης «πακέτου», το τρίτο πωλείται με έκπτωση 30%, δηλαδή περίπου 85.000 ευρώ.

"Πακέτα" σε καλύτερες τιμές

Οι κατασκευαστές που έχουν πολλά ακίνητα απούλητα επιλέγουν να τα «πακετάρουν» σε μια απέλπιδα προσπάθεια να προσελκύσουν κυρίως ξένους επενδυτές.

Αφορά κυρίως εξοχικές κατοικίες στα νησιά του Αιγαίου που βρίσκονται στα μπετά είναι ετοιμοπαράδοτες και οι εργολάβοι «ρίχνουν δίχτυα» σε Ρώσους, Αμερικανούς ή Αραβες επενδυτές που θα θελήσουν να αγοράσουν ένα ολόκληρο συγκρότημα.

Για παράδειγμα, ιδιοκτήτης μεζονετών στη Μύκονο πωλούσε πριν από την κρίση τις τέσσερις από αυτές αντί 450.000 ευρώ, συνολικά 1,8 εκατ. ευρώ, ενώ για μια μεγαλύτερη στο ίδιο συγκρότημα ζητούσε 600 χιλ. ευρώ. Αν βρισκόταν κάποιος να αγοράσει «πακέτο» ολόκληρο το συγκρότημα δεν θα έδινε 2,4 εκατ. ευρώ, αλλά κάτω από 2 εκατ. ευρώ, ουσιαστικά θα του χαρίζονταν η μια από τις μικρές μεζονέτες.

Σε άλλη αγγελία πωλούνται δύο διαμερίσματα στον Αγιο Παντελεήμονα. Το ένα που είναι 140 τ.μ. στον 4ο όροφο δίνεται προς 80.000 ευρώ. Το δεύτερο που είναι 90 τ.μ. δίνεται 65.000 ευρώ. Επειδή ανήκουν στην ίδια οικογένεια μπορούν να πουληθούν χωριστά ή και τα δύο μαζί, αλλά όχι στην τιμή των 145.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης κάνει έκπτωση πουλώντας τα κάτω από 130.000 ευρώ.

Ανάλογη περίπτωση και στην περιοχή της Κέρκυρας, όπου δύο διαμερίσματα ισόγεια 40 και 53 τ.μ. πωλούνται αντίστοιχα 70.000 και 85.000 ευρώ.

Επειδή μπορούν να ενωθούν πωλούνται μαζί αντί 130.000 ευρώ. Ακόμη, στην Κρήτη πωλούνται έξι διαμερίσματα, εκ των οποίων τα πέντε είναι γύρω στα 30 τ.μ. και το ένα 40 τ.μ. σε οικόπεδο 1.500 τ.μ. Δίνονται όλα μαζί αντί 420 χιλ. ευρώ. Υπό κανονικές συνθήκες το κόστος θα έφτανε τα 500.000 ευρώ.

Ιδιοκτήτης στα Γιάννενα πουλάει μια μονοκατοικία 152 τ.μ. και προσφέρει θέση πάρκινγκ μαζί με το αυτοκίνητο καθώς και τις ηλεκτρικές συσκευές και την επίπλωση του ακινήτου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου